28 de març del 2012

Sobre la recent polèmica amb Sizzla


La veritat és que no sé ni per on començar, des que s'ha encès el debat sobre si s'ha de prohibir el concert de Sizzla o no, el cap em dóna voltes i fins hi tot he sentit indignació amb segons quins comentaris però bé, intentaré exposar la MEVA postura pessi a quí pessi, així que som-hi:

Per començar dir que per mi Sizzla, Beenie Man o Cappleton, per nombrar a tres dels cantants polèmics, no representen el sentir del món del Reggae i segons la meva visió del que significa el reggae ni tan sols els posaria en aquest cabàs. A mi el Dancehall mai m'ha agradat, si de cas els seus inicis però la veritat me la porta fluixa si poden o no poden tocar, jo no aniré a veure'ls en concert perquè la música que toquen no m'agrada.

Anem a pams, Sizzla i els anteriors músics esmentats en el passat van fer lletres en que es parlava d'atacs directes als gays i això, com no, va generar molta polèmica fent que es proihibissin concerts o es realitzessin gravacions dels seus concerts per tal d'assegurar-se que no cantaven cap d'aquests temes escrits temps enrere, el cert és que la Reggae Compasionate Act es va crear perquè aquests artistes es comprometessin a no tocar aquestes cançons en directe i a que rebutjessin qualsevol tipus d'apologia a l'homofobia, tots van signar el document però la veritat és que en moltes ocasions se l'han passat pel forro. Les demandes del colectiu LGTB espanyol són lògiques i legítimes de fet jo sóc del parer que no s'ha de ser tolerant amb aquestes actituds. En el món del reggae s'han alçat moltes veus defenssant Sizzla i NO perquè estiguin d'acord amb el seu discurs, crec que ha de quedar clar que el reggae NO és homòfob i que cantants com aquests són una exepció, algunes de les veus del col·lectiu reggae demanen que s'entengui el discurs de Sizzla i companyia com un problema sociocultural que s'ha d'erradicar i que s'ha de fer des del diàleg i no des del prohibicionisme. Penso que si realment fós un problema sociocultural (que hi és no ho dubto, a Jamaica la homosexualitat com aquí no fa gaire temps és motiu d'escarni) el problema seria generalitzat a tot el col·lectiu musical, cosa que treient tot aquest “gangster dancehall” no ho és.

Per desgràcia, però, el reggae no surt als titulars de la premsa si no és per aquests temes cosa que pot fer que es pensi que tot el reggae és així.

Moltes de les veus “autoritzades” del reggae espanyol no estaran d'acord amb això i moltes d'altres si que hi estaran però per mi no pasarà res si aquest home no toca a Espanya, el que no tinc gaire clar és si s'ha de prohibir o no, jo no puc defensar a aquest ni a cap altre tipus que es dediqui a atacar a la gent pel sol fet de la seva orientació sexual, i que si això és el que ha après al ghetto em sap greu però aquí no valen mitjes tintes com el compasionate act, potser la meva visió és eurocentrista cert però la música està per resaltar els valors negatius d'una societat i combatir-los no enaltir-los.

Per finalitzar em vull reafirmar en el que vaig dir en el primer post d'aquest blog: Per mi el Reggae és respecte, lluita, amor i Igualtat, tot el que no sigui això no és Reggae encara que soni a Reggae. Això és el que jo penso resumit en un post, hi ha altres opinions, aquesta és la meva.

Trobareu un article força interessant mostrant una mica el sentir de les dues parts aquí.

22 de març del 2012

Entrevista a Klaus Maack

Doncs aquí teniu l'entrevista que realitzàvem a Klaus Maack en motiu del programa que hem dedicat al festival alemany Summerjam, ell hi era ja al 1986 en la seva primera edició quan el nom encara era Reggae Sunsplash, n'hem parlat d'aquests inicis, de les dificultat d'aixecar un festival de reggae en la dècada dels 80 i com no també hem parlat del festival d'aquest any i ens ha donat la seva visió del reggae actualment.

Aquí l'entrevista original:

 

I aquí doblada:

 

Estudi 37.48 - Summerjam '12

Aquesta setmana hem volgut escoltar la música o alguna de les músiques que de ben segur sonaran a Alemanya aquest estiu. 6, 7 i 8 de juliol són les dates a reservar per gaudir del Summerjam situat en un lloc idòni per realitzar un festival - es fa en una petita illa al bell mig d'un riu -, motius per anar-hi us ho deixo a vosaltres, passeu-vos pel seu web i feu el xafarder, els nostres motius en són molts però us en diem 6: Burnin' Spear, Groundation, Midnite, SOJA, U-Roy o Sebastian Sturm entre molts d'altres que podem llegir en el seu cartell o escoltar en el programa d'avui. També hem aprofitat per parlar una mica amb Klaus Maack, ell és el responsable de que aquest festival sigui probablement un dels més antics d'europa cel·lebrant aquest any el seu 27è aniversari dedicant-se al reggae que es diu ràpid. Us anirem informant sobre les novetats del festival però apunteu-vos aquestes dates que són força interessants.

16 de març del 2012

Estudi 37.47 - Dennis Brown

Aquesta setmana dediquem el programa a quí va ser considerat com el millor cantant de Jamaica durant molts anys, fins i tot superant a Marley en el seu millor moment, avui passa Dennis Brown per l'Estudi37 un clàssic que va sobresortir ja fos amb el roots o el dancehall convertint-se en la referència dels seus contemporanis. Un músic a quí encara no haviem dedicat un programa repassant la seva millor música, sense cap mena de dubte realitzada en la dècada dels 70, i amb quí avui saldem comptes.

9 de març del 2012

Estudi 37.46 - Luciano

Luciano és un músic prolífic, porta un ritme de tres àlbums per any i una pila de concerts a l'esquena, a més si li sumes que en plena era del Dancehall ell s'alça com la veu del roots dóna el resultat d'èxit assegurat. Aquesta inquietut, però, no li serveix per acabar d'arrodonir els seus àlbums, és capaç de fer molt bones cançons i d'altres més dolentes - tot i que aclamades per molts dels seus seguidors - en un mateix àlbum, amb ritmes i melodies molt diferenciades entre elles. Aquí a l'Estudi 37 ens agrada molt el roots i Luciano sap com composar-l'ho i com interpretar-l'ho, però també és capaç de fer que apaguis la ràdio amb segons quin tema.... en fí que avui li dediquem aquest programa a aquest gran músic al que la seva inquietud artística i la necessitat - com diu ell - de compartir tots els temes que escriu l'han portat ha tenir una extensa discografia en la que s'ha de destriar moltíssim, nosaltres ho hem fet i us portem una sel·lecció "Made in Estudi37". Que el disfruteu.


1 de març del 2012

Estudi 37.45 - Barrington Levy

Tornem una setmana més amb L'Estudi37 i aquesta setmana ho fem amb tot un clàssic com Barrington Levy, un dels artífex del dancehall que va començar la seva carrera musical a Jamaica amb tan sols 15 anyets i un portent de veu va assolir l'èxit ràpidament situant-se com una de les grans icones de l'Early Dancehall dels 80, cosa que li va suposar fer el salt al Regne Unit i expandir el seu sò per tot Europa. Avui tornem a saldar comptes amb el reggae dedicant-l'hi aquest programa a algú que sovint s'ha mostrat molest per com ALGUNS no van entendre de què anava això del reggae pervertint l'estil musical i les lletres que ell va ajudar a creixer. Disfruteu-l'ho.

 

Lee Perry i Mad Professor en concert

Torna The Upsetter a Barna i ho fa acompanyat d'un altre geni inquietant com Mad Professor. Després del gran concert que vam viure al Rototom ara arriva Perry acompanyat d'un alumne aventatjat, el show que ofereixen promet molt, però venin de quí ve mai se sap, això sí els acompanyen The Robotiks un grup totalment acoplat als shows tan d'un com de l'altre. Amb dos mestres del dub i de l'espectacle com són de segur que no deixaran a ningú indiferent. sera el proper diumenge 4 de març a la sala Apolo de la mà de Radiation Tours.